Atatürk Üniversitesi'nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli rüyalarindan birinin gerçeklesme hikayesidir. Cumhuriyet'in kurucusu
Atatürk 1 Kasim 1937 tarihinde Türkiye
Büyük Millet Meclisi'nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir
üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki
çalışmaları başlatma talimatı vermiştir. Atatürk'ün ölümünün
ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu,
1950 yılında tekrar gündeme getirildi. 1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi'nin Erzurum'da kurulmasını önerdi.
1954 yılında çıkarılan 6373 Sayili Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı.
Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri A.I.D. teşkilatı aracılığı sonucu Nebraska Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanarak hazırlık çalışmaları hızlandırıldı ve 6990 Sayılı Atatürk Üniversitesi
Kanunu'nun 07.06.1957 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kuruluş çalışmaları tamamlanmış oldu.
Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde bir ortaokul binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı. İki fakültede 135 kadar öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün 38 bin 268 öğrencisi, 2347 Öğretim Elemanı, 15 Fakülte, 18 Yüksekokul, 6 Enstitü, 10 Araştırma Merkezi, 44 bin mezunu ve "Üniversite kuran Üniversite" ünvanına sahip konumu ile bilim ve kültür hayatımızın parlak bir meşalesidir.
Bu meşaleyi yakmak için büyük coşku, heyecan ve gayret
gösteren Cumhurbaşkanlarımız Ulu Önder Gazi Mustafa
Kemal ATATÜRK ve Celal BAYAR' i, Başbakan Adnan MENDERES' i,
Milli Eğitim Bakanları Tevfik ILERI, Prof. Rıfkı Salim BURÇAK, Celal YARDIMCI ve sembolik fiyatlarla arazi veren veya bağışta
bulunan, Erzurumlular ile katkıları olan tüm kişi, kurum ve
kuruluşları minnet ve şükranla anıyoruz
KAMPÜS
Atatürk Üniversitesi Kampusü, ülkenin büyük kampüslerinden biridir. Gerek mimari yapısı, gerekse çevre düzenlemesiyle onbinlerce öğrenciye kucak açar. Kampüs, öğrencilerin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamanın yanında, doğal güzellikleriyle de onları kucaklayan modern bir yapıya sahiptir. Kampüste her mevsim bir başka güzeldir.
Merkez Kampüsten bir görünüm
Kampüs, büyük bir bölümü agaçlandırılmış 35 bin 870 dekarlık alan üzerinde kurulmuştur. Üniversitemiz, civar il ve ilçelerdeki mevcut fakülte ve yüksekokullar itibariyle toplam 12 kampüsten olusan bir bütündür. Atatürk Üniversitesi merkez kampüsü gelişmesini tamamlamış ülkemizin en büyük ve en güzel kampüslerinden birisidir.
Kampüste, Rektörlük örgütü, fakülte ve yüksekokul binları yanında öğrenci yurtları, personel lojmanları, sosyal tesisleri, kültür merkezi, ilk ve ortaokul düzeyindeki egitim kurumları ile açık ve kapalı spor salonları, 1 adet büyük stadyum, 3 adet tenis kortu, 1 adet açık 1 adet kapalı basketbol sahası, kapalı yüzme havuzu, sağlık birimi, kafeterya, kütüphane, matbaa tesisleri, araştırma hastanesi, banka ve (ATM'ler), PTT ve güvenlik birimi bulunmaktadır. Kampüste öğrencilerimizin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek tesisler mevcuttur. Ayrıca her an şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilecekleri ulaşım olanağı vardır.
Çevre düzenlemesine özel önem veren ve geceleri de ışıklandırılan kampüsün 10 bin dekarlık bölümü agaçlandirma çalismalarina tahsis edilmiştir.